ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Киев се стреми да сложи край на зависимостта на ядрената си енергийна индустрия от Русия

06.06.2022

Споразуменията бяха подписани на 2 юни на площадката на Хмелницката АЕЦ от главния изпълнителен директор на Енергоатом Петро Котин и неговия колега от Westinghouse Патрик Фрагман.

 

 

Базираната в САЩ Westinghouse Electric Company подписа споразумения с украинския държавен ядрен оператор Енергоатом за доставка на ядрено гориво за целия реакторен парк на страната и амбициозно разширяване на планираната програма за ново строителство AP1000.

Споразумението включва подобрени планове за ново строителство

През ноември 2021 г. Westinghouse и Energoatom подписаха споразумение, с което се ангажираха изграждането на пет нови реакторни блока AP1000 в Украйна – два на площадката в ХАЕЦ в Югозападна Украйна и още три, които ще бъдат разпределени в другите съществуващи площадки в страната до 2035 г.

Westinghouse заяви, че новото споразумение ще увеличи броя на новостроящите се проекти от пет на девет, но не даде повече подробности.

Енергоатом заяви в каналите си в социалните медии, че двата нови блока на Westinghouse в Хмелницки ще бъдат отделни от недовършените централи Хмелницки-3 и -4 и ще бъдат построени на ново място в съществуващата станция.

Енергоатом каза по-рано, че Хмелницки-3 ще бъде завършен с технологията VVER-1000, докато Хмелницки-4 ще бъде реакторен блок AP1000.

Westinghouse заяви, че при изграждането на нови блокове с AP1000 ще използва „значително“ индустриално сътрудничество между САЩ и Украйна, включително участие във веригите за доставки на двете страни.

 

 

Картата показва планираните ядрени проекти за ново строителство на Енергоатом според съобщенията, направени през ноември 2021 г. Остава неясно къде ще бъдат разположени допълнителните четири AP1000, обявени днес.

Подробности на: https://www.nucnet.org/news/westinghouse-signs-fuel-agreement-for-entire-fleet-announces-plans-for-ambitious-new-build-expansion-6-5-2022

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари