ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ „Козлодуй“ – информационно съобщение с продължение

04.06.2022

Категорично заявяваме, че тиражираните на 3 юни 2022 г. от трибуната на Народното събрание твърдения за пожар в АЕЦ „Козлодуй” по време на плановия годишен ремонт на 5 блок не отговарят на истината.

На 24 май в атомната централа по време на пускови операции на 5 блок е сработила пожароизвестителната инсталация. При извършения оглед е установено задимяване от омаслена топлоизолация на тръбопроводната система на една от четирите главни циркулационни помпи, която съгласно изискванията на експлоатационната документация работи за повишаване на температурата на топлоносителя.

Въпреки че не е имало запалване, съгласно протоколите за действие дежурните екипи превантивно са използвали прахови пожарогасители, за да обезопасят димящия участък.

Възникналата ситуация не е събитие, изискващо докладване в АЯР. Независимо от това, Агенцията и съответните институции са уведомени.

След отстраняване на омаслената топлоизолация, пусковите операции на блока са продължени успешно съгласно проектните алгоритми и на 28 май 2022 г. блокът е включен в енергийната система на страната.

Източник: https://www.kznpp.org/bg/novini/536

Б.Р. – В централата има постоянно действащ екип на АЯР.
Това означава, че Агенцията е била наясно още по време на събитието за ситуацията.

А дали е точно така няма друга информация, но в Козлодуй се чуват още неща свързани с тази ГЦП.
Нямам намерение да ги споделям. Само ще кажа, че там където няма достатъчно информация идват слуховете и инсинуациите.
А населението ще ги научава от трибуната на Народното събрание.

Четиво за любознателните читатели

Четирите главни циркулационни помпи ГЦН-195М са предназначени за създаване на циркулация на охлаждащата течност (топлоносителя) в първи контур на АЕЦ с реактори VVER-1000.

Помпата е вертикална, центробежна, едностепенна.
За да се компенсират топлинните деформации на главния циркулационен кръг на реакторната установка (РУ), конструкцията на помпата предвижда възможност за нейното движение във всяка хоризонтална посока. Това става с помощта на три съчмени лагера, фиксирани върху краката на помпата.
Корпусът на помпата е заварен към главния циркулационен кръг на реакторната инсталация. Корпусът има 3 щифта за свързване на ключалки с вертикални и хоризонтални освобождаващи устройства, които служат за поемане на сеизмични натоварвания.

Главната циркулационна помпа ГЦН-195М се доставя в комплект с устройство против реверс и дистанционен двигател DV DAZ 173/109-6-8AMO5 или VAZ 215/109-6AM05.

ГЦП, както и цялото реакторно оборудване, са разположени в „херметична зона“ и не са достъпни за подръжка по време на работа на работа на РУ.
Контролът и управлението на помпите се извършва дистанционно от Блочния щит за управление (БЩУ).

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари