ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Румъния избра площадката на стара електроцентрала на въглища за първия малък ядрен реактор в Европа

02.06.2022

Румънският производител на ядрена енергия Nuclearelectrica избра мястото на стара въглищна електроцентрала в Дойчещи, на 90 километра северозападно от столицата, за инсталиране на първия малък модулен ядрен реактор (SMR) в Румъния.
Новината бе съобщена в Букурещ на семинар за SMR, организиран от Американската агенция за търговия и развитие (USTDA).

 

 

Мястото в Doiceşti беше избрано в съответствие със споразумението, подписано през ноември 2021 г. между Nuclearelectrica и базираната в САЩ NuScale Power за изграждане на АЕЦ с мощност 462 MW, състояща се от шест блока SMR.
Той може да стане първият малък модулен реактор в Европа.

В началото на 2021 г. USTDA отпусна безвъзмездна помощ на Nuclearelectrica за провеждане на проучване за идентифициране и оценка на няколко обекта в Румъния, включително места, където съществуващите въглищни електроцентрали могат да бъдат заменени с SMR.

Според NuScale power, проучването, извършено от американската фирма Sargent & Lundy, идентифицира няколко потенциално подходящи места, включително Doiceşti, което Nuclearelectrica определи като предпочитано място.

Източник: https://balkangreenenergynews.com/romania-picks-site-of-old-coal-power-plant-for-first-small-nuclear-reactor-in-europe/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари