ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


България ще премахне ограниченията за слънчеви панели на покрива за собствена употреба

30.05.2022

България въвежда закон, който ще елиминира административната процедура за домакинствата и фирмите да инсталират възобновяеми енергийни източници в сгради – по същество слънчеви панели на покрива, въпреки че засега те няма да могат да доставят излишъците към мрежата.

 

 

Народното събрание подкрепи предложението със 109 гласа „за“ и 11 „против“ да се разреши инсталирането на системи за производство на електроенергия от възобновяеми източници за собствено потребление на покриви и фасади без необходимост от получаване на разрешителни. Народните представители, които внесоха законопроекта, заявиха, че той ще ускори процеса на изграждане на такива съоръжения.

Максималната мощност е невероятните 5 MW.
Новите правила ще се прилагат за структури в градските райони.
Законодателите имат още един кръг на гласуване на пленарна сесия, за да приемат предложението.

Процедурата остава сложна за потребителите, които желаят да доставят излишната си електроенергия в мрежата

Ако собствениците искат да доставят излишъка на енергия от своите покривни слънчеви панели в мрежата, те все пак ще трябва да преминат през сложна и продължителна процедура, за да се регистрират като производители, поради недостатъчен капацитет.

Председателят на комисията по енергетика Радослав Рибарски от най-голямата парламентарна група „Продължаваме промяната“ обеща следващата стъпка да бъде регулиране на пускането на излишната електроенергия на пазара. По думите му тенденцията в цяла Европа е потребителите да продават излишъците си.

Планът REPowerEU на Европейската комисия включва мерки за ускоряване на процеса на издаване на разрешителни за вятърна и слънчева енергия

Европейският съюз призова държавите-членки да ускорят процеса на издаване на разрешителни за възобновяеми енергийни източници, особено за проекти за вятърна и слънчева енергия, в опит да прекратят зависимостта от руските изкопаеми горива възможно най-скоро. Предложеният пакет от мерки и финансиране REPowerEU засилва амбициите за климата, заложени в Европейския зелен договор и програмата за спешни разходи на NextGenerationEU от над 800 милиарда евро за екологично възстановяване от пандемията COVID-19.

Източник: https://balkangreenenergynews.com/bulgaria-to-abolish-limitations-for-rooftop-solar-panels-for-own-use/

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари