ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Новини от строителната площадка на Опитния демонстрационен енергиен комплекс – ОДЭК «Прорыв»

30.05.2022

Концерн „Титан-2″ продължава изграждането на пилотния демонстрационен енергиен комплекс „Пробив“. Съоръжението се изгражда на базата на Сибирския химически комбинат в град Северск, област Томск.

Една от ключовите задачи в близко бъдеще е монтирането на изпускателна тръба с височина 95 метра до основната производствена сграда. Долните участъци на тръбата вече са докарани на обекта. Предвижда се монтажът и да приключи през юни.

На обекта работят специалисти от обособените подразделения: „Пробив“ и „Сибир“ на АО „Концерн Титан-2″, АД „Сосновоборелектромонтаж“ и други изпълнители.
През лятото около триста студенти от строителни бригади ще се включат в работа по изграждането.

В момента се работи на нулевото ниво на сградата на реактора: стените се издигат, таваните се армират и бетонират. Постепенно строителите преминават към следващото ниво – от нула до +6 0. В този случай се използва висока плътност на армировката на стените и тежък бетон клас B-50. До края на годината се планира да се достигне кота +12 метра на сградата на реактора.

В сградата на турбината специалистите бетонират подовете на нивото на земята, някои от тях ще бъдат затворени по-късно, след монтаж на необходимото оборудване. Освен това изграждането на стени ще започне до +6 0 метра, а след това до +12 0 метра. Планът за тази година е да достигнем котата +27 метра.

Продължава работата в модула за производство и преработка на гориво.
През тази година се предвижда предаване на основните технологични системи за въвеждане в експлоатация.
Към момента газо-въздушната система е в висока степен на готовност, започват изпитания на тръбопроводи. Продължава настройката на електрозахранващата система. Свързването на основното оборудване ще започне след пускане в експлоатация на всички инженерни системи.

Освен това е в ход изграждането на сграда за подготовка на олово и охладителна кула. Завършени са всички необходими бетонни конструкции на охладителната кула, започна монтажът на носещата лента на долните секции.
Тази година се предвижда бетониране на корпуса на охладителната кула до кота +44 метра, крайната височина на конструкцията ще бъде 88 метра.

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари