ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Японската Tokyo Steel призовава за възобновяване на ядрената енергетика в страната

14.05.2022

Tokyo Steel призовава за бързо рестартиране на ядрените реактори в Япония, които не работиха след аварията във Фукушима преди повече от десетилетие, поради нарастващите цени на енергията.

 

Tokyo Steel Manufacturing Co., най-големият производител на стоманен скрап в страната, заяви, че увеличаването на производството на ядрена енергия е необходимо за възстановяване на конкурентоспособността на страната.
Според Киеши Имамура, управляващ директор на компанията, нарастващите цени на суровините и постепенното спиране на въглищата затрудняват осигуряването на достатъчно електроенергия.

„Това е сериозен проблем“, каза той в интервю тази седмица. „Важно е да обсъдим отново ядрената енергетика.“

Япония се отказа от ядрената енергетика след Фукушима през 2011 г., въпреки че анкета през март показа, че за първи път има малко мнозинство за рестартиране на неактивни реактори.

Японската федерация по черна металургия също призовава реакторите да бъдат рестартирани възможно най-скоро, както и Keidanren, най-голямата бизнес лоби група в страната.
Премиерът Фумио Кишида каза миналия месец, че Япония трябва да обмисли използването на повече ядрена енергия, тъй като страната, която внася по-голямата част от енергията си, се бори с нарастващите цени на горивата и отслабващата йена.

Повишаващите се цени на електроенергията са особен проблем за Tokyo Steel, която използва електродъгови пещи вместо въглища. Миналия месец компанията предупреди, че печалбите й ще паднат през годината, започваща на 1 април, поради нарастващите сметки за ток.

Източник: https://elektrovesti.net/80404_yaponska-tokyo-steel-zaklikae-vidnoviti-robotu-atomnoi-elektrogeneratsii-v-kraini

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари