ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран – преговорите са в задънена улица

14.05.2022

Шансовете за възобновяване на преговорите между Иран и група международни посредници за връщане към условията на споразумението за СВПД все още са малки.

 

 

 

Агенция „Reuters“ съобщи, цитирайки френски дипломат, че Съединените щати не са готови да посрещнат Иран и да премахнат Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КСИР) от списъка с чуждестранни терористични организации, въпреки факта, че това е едно от основните искания на Техеран.

Преговорите за рестартиране на споразумението относно ядрената програма на Иран, постигнато през 2015 г. под формата на споразумение за СВПД и ефективно дерайлирано от едностранните действия на САЩ по време на президента Тръмп, са в застой от март 2022 г.

„Преговорите са в безизходица. Песимист съм относно възможността за бързо разрешаване на този въпрос (относно КСИР)“, каза френският дипломат.

Изявления като това, цитирано от Ройтерс, все повече идват от западни политици. В същото време въпросът с IRGC може да не е единствената пречка. Добавяне на несигурността е резултатното напрежение между западните посредници и Русия.
Много анализатори на Запад смятат, че Иран умишлено бави времето, тъй като статуквото го устройва като цяло.
Иранските ядрени учени продължават да обогатяват уран и да изпълняват други проекти. Възможно е те да успеят да достигнат някакво следващо „ниво“, след което условията на споразумението ще станат по-благоприятни за иранската страна.

Енрике Мора, координатор от Европейския съюз, посети Техеран в опит да съживи преговорите.
Посещението му се запомни само с невероятното приключение при завръщането му. Както пише „Васти Пресс„, немската полиция задържа него и двама колеги на летището във Франкфурт.

„Бяхме разделени. Те отказаха да дадат каквото и да е обяснение за това, което изглежда е нарушение на Виенската конвенция“, написа Мора в Туитър, след като и тримата дипломати бяха освободени.

Отговорът на въпроса какво беше това е също толкова труден, колкото и прогнозирането на съдбата на преговорите за СВПД.

Източник: http://atominfo.ru/newsz05/a0086.htm

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари