ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ ще разработи пътна карта за широко разпространение на „ядрения“ водород

14.05.2022

„Днес по-голямата част от водорода, необходим за различните индустрии, се произвежда с помощта на технологии за изкопаеми горива (главно природен газ), но ядрената енергетика има потенциала да осигури както електричество, така и топлина, необходими за производството на водород, по устойчив, нисковъглероден и в рентабилен начин“, каза ядреният инженер на МААЕ и съ-ръководител на проекта Алина Константин.

 

 

„Обаче, през следващото десетилетие е необходимо да се решат редица проблеми, свързани с технологията, икономиката, безопасността и лицензирането, както и политическата подкрепа и привличането на заинтересовани страни, за да се демонстрира осъществимостта и да се осигури преход към производство в промишлени мащаби.
Това трябва да стане ако ядрената енергетика ще иска да играе роля в производството на водород, за преход към екологично чиста енергетика“.

Подробности на: https://www.atomic-energy.ru/news/2022/05/11/124554

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари