ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Белгийският Tractebel ще помогне за разработването на идейния проект на френската 340-мегаватова малка атомна електроцентрала „Nuward“

14.05.2022

Белгийската инженерна фирма Tractebel ще допринесе за развитието на френския проект за малък модулен реактор Nuward (SMR). Компанията ще извърши проучвания за завършване на идейния проект на „първия SMR в Европейския съюз“.

 

 

Проектът NUWARD стартира през септември 2019 година от Комисията за алтернативни източници и ядрена енергия на Франция и атомна енергия (CEA), EDF, Naval Group и Technicatome.
Проектът Nuward, състоящ се от малка атомна електроцентрала с обща мощност 340 MW с два реактора с вода под налягане (PWR) с мощност по 170 MW всеки, е разработен съвместно, използвайки опита на Франция в областта на PWR реакторите.
CEA допринесе за развитието на проекта Nuward, използвайки своите умения в научните изследвания и квалификации, а генериращата компания EDF помогна за опита си в интеграцията и експлоатацията на енергийните системи.
Военноморската група на отбранителната компания допринесе за проекта със своите конструкции и опит с помощта на модулни технологии, а Technicatome представи своя опит в проектирането на малки реактори.

Съгласно договора, подписан с Националния център по оборудване за производство на електроенергия CNEPE (инженерен център EDF, разположен в Туре, Франция), Tractebel ще проведе концептуални проектни изследвания за частите на традиционния остров (турбинна зала), балансиращи системи на централата (система за водозабор и обработка) и тримерно моделиране на зданията, в които са разположени тези системи. Контрактът ще действа до октомври този година.

Специалистите на Tractebel също ще управляват взаимодействието с различни партньори на Nuward, за да осигурят точно и своевременно предаване, получаване или предоставеняне на данни.
Те също ще отговарят за предварителни изследвания в областта на строителството и оценка на разходите, свързани с обема на работната на компанията.
Освен това, съвместно с други партньори на Nuward, Tractebel ще разработва общия план на площадката на бъдещата малка АЕЦ.

Tractebel отбележи, че инженерите на компанията вече проведоха технически и икономически изследвания за потвърждение на няколко варианта на конструкцията на ММР.

„Гордеем се, че участваме в разработването на един от първите SMR проекти в Европа, който ще допринесе за постигането на целта на ЕС за въглероден неутралност до 2050 г.“, каза мениджърът на проекта Tractebel Себастиен Пайот, „Проектът изисква различни инженерни решения умения (системи, граждански, 3D моделиране и др.), които можем да предоставим на проекта Nuward. Около 20 от нашите инженери в момента работят по този договор. Очакваме с нетърпение продължаващата подкрепа от EDF и нейните партньори за успешното изпълнение на проекта Nuward“.

Очаква се следващата фаза на проекта (завършване на базовото проектиране) да започне през 2023 г.
Tractebel каза, че вече мобилизира своите ресурси, за да подкрепи EDF на този нов етап, особено в областта на системните изследвания, гражданското и планировъчното проектиране, както и за провеждане на изследвания в областта на електрозахранването и безопасността/лицензирането.

Партньорите имат за цел да завършат базовия проект Nuward MMP между 2022 и 2025 г.
Между 2025 и 2030 г. се очаква проектът да бъде в „етап на напреднала концепция“, докато се очаква сертифициране на проекта и развитие на веригата за доставки.

Очаква се строителството на демонстрационния SMR Nuward да започне през 2030 г. и да продължи три години.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2022/05/12/124595?fbclid=IwAR2nah5c0b4wAZP0K0JF6Fso2Rq3Rl53kVRrsZzdfWP-_dBzstLydxBxvaM

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари