ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом започна работа по предварително сглобяване на купола на външната защитна обвивка на първи енергоблок на АЕЦ Рупур

12.05.2022

На строителната площадка на АЕЦ „Рупур“ в Народна република Бангладеш (главен проектант и главен изпълнител е Инженерното подразделение на държавната корпорация „Росатом“) започна работата по предварителното сглобяване на купола на външната защитна обвивка (ВЗО) на първи енергоблок.
Монтажните работи и последващото строителство и бетониране се извършват от специалисти на клона на ООО «Трест РосСЭМ» (част от Инженерния отдел на Росатом).

 

Етапът на подготовка, сглобяване, монтаж и бетониране на купола на ВЗО е един от най-дългите при изграждането на енергоблока, отнема 1151 дни.
За да се намали времето за този етап, стартира проектът ПСР проект – „Оптимизация на процеса на издигане на конструкцията на ВЗО 10UJA от +16,450 метра до +64,500 метра в АЕЦ Рупур”. При успешното му изпълнение целевата продължителност на проекта ще бъде само 584 дни.

„Монтажът на купола на НЗО е последният етап от строителните работи при изграждането на енергоблока. Той открива възможност за монтиране на конструкции и оборудване за системите за пасивно отвеждане на топлината и е важна стъпка към началото на физическото пускане “, каза Алексей Дерий, вицепрезидент на АД ASE, директор на проекта за строителството. на АЕЦ Рупур.

Монтажът на купола е планиран за октомври 2022 година.

Технически подробности

Куполът на ВЗО се състои от две части: долна и горна („пола“ и „шапка“). Долната част е оформена от 12 отделни сегмента, теглото на всеки от които е 18 тона с армировката, куполната част се състои от 17 от такива сегмента.
Целият купол ще бъде изцяло монтиран на земята, след което долната част ще бъде монтирана на кота +48,880 м, след нейното подравняване и фиксиране ще бъде монтирана горната част на кота +57,140 m.
След като монтажът от двете части бъде завършен, куполът на ВЗО ще бъде бетониран.

Източник: Инжиниринговый дивизион ГК „Росатом“

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари