ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


С пускането в експлоатация на втори енергоблок годишният обем на производството на електроенергия в Беларуската АЕЦ ще бъде около 18,5 милиарда kWh

11.05.2022

БелАЕЦ има значителен принос за укрепване на енергийната сигурност на страната, каза министърът на енергетиката на Беларус Виктор Каранкевич на заседание на борда на директорите на РУП «Минскэнерго».

Министърът говори за основните етапи от проекта за изграждане на БелАЕЦ, отдели специално внимание на въпросите за нейната безопасност.

Той припомни, че БелАЕЦ с два реактора ВВЕР-1200 с обща мощност 2400 MW се изгражда по руския проект AES-2006, който принадлежи към еволюционните проекти на АЕЦ с реактори под налягане от трето поколение. Имат подобрени технически и икономически показатели. Основната им характеристика е комбинация от активни и пасивни системи за безопасност.

За справка

На 10 юни 2021 г. първи енергоблок на Беларуската атомна електроцентрала беше пуснат в търговска експлоатация. От включването му в единната енергийна система (3 ноември 2020 г.) са генерирани 9,3 милиарда kWh. електроенергия, което направи възможно замяната на 2,3 милиарда кубически метра природен газ.

С пускането в експлоатация на втория енергоблок годишният обем на производство на електроенергия в атомните електроцентрали ще бъде около 18,5 млрд. кВтч, което ще замени около 4,5 млрд. куб.м. м газ годишно.

Като част от речта си Виктор Каранкевич очерта ключовите области за развитие на индустрията, назова основните задачи за РУП «Минскэнерго».
Сред тях са изпълнението на инвестиционни проекти, електрификацията на жилищния фонд за нуждите на отоплението и топла вода в рамките на държавните програми „Жилищно строителство“ и „Комфортно жилище и благоприятна среда“, изпълнение на мерки за изпълнение на Директива No 1, работа с кадрите и други.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-228058

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари