ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Германия подкрепя санкциите на ЕС срещу руската ядрена енергетика.

02.05.2022

„В сряда германският посланик обяви нова позиция на Берлин, заявявайки, че те не само подкрепят петролните санкции, но и активно подкрепят постепенното премахване на петрола, а не само ценовите ограничения и забраната на руския уран“, каза източникът.

 

Отбелязва се, че санкциите на ЕС могат да засегнат нови проекти за ядрена енергетика, ръководени от базираното в Париж западноевропейско дъщерно дружество на „Росатом“.

Фактът, че Германия, като икономически център на ЕС, подкрепя тези ограничения, увеличава вероятността от подобни санкции. В същото време много страни от Източна Европа зависят от руския уран.

Руското ядрено гориво

По-специално, руските ядрени реактори в Чехия, Унгария, Финландия, България, Румъния и Словакия използват само ядрено гориво от Русия и в момента нямат алтернатива.
В същото време Словакия заяви, че разполага със запаси от ядрено гориво до края на 2023 г., но забраната за руски внос може да има последствия в бъдеще.

Подробности на: https://www.politico.eu/article/russia-nuclear-power-uranium-plants-europe-imports-germany-sanctions-ukraine-war/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари