ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Новата програма на DoE не промени решенията на собствениците за предсрочно затваряне на трите енергоблока

30.04.2022

Усилията на администрацията на Байдън да предостави финансова подкрепа на АЕЦ в икономически затруднения може да са напразни, според статия, публикувана в „E&E News“.

През април 2022 г. Министерството на енергетиката на САЩ обяви петгодишна програма за кредитиране на гражданската ядрена енергетика (Civil Nuclear Credit Program) на обща стойност 6 милиарда долара.

 

 

На първия етап от програмата средствата могат да се разпределят само на онези ядрени енергоблокове, чиито собственици са обявили публично предсрочно затваряне преди 30 септември 2026 г.
Три блока попадат в това определение – единственият блок на атомната електроцентрала Palisades в Мичиган и два блока на атомната електроцентрала Diablo Canion в Калифорния.

Лео Дено, главен изпълнителен директор на Entergy, която притежава атомната електроцентрала Palisades, потвърди, че централата ще бъде затворена въпреки възможността за държавна подкрепа.
„Искам да бъда много ясен. Entergy излиза от търговския ядрен бизнес. Централата ще бъде затворена през май. Ще свършим горивото“, каза топ мениджърът.

Синдикатите продължават да се надяват, че атомната електроцентрала Palisades може да бъде защитена, но дори те не са сигурни в крайния успех.
Работниците на централата я подготвят през последните месеци за окончателното спиране и вероятността да се появи нов купувач през оставащите седмици е изключително малка.

От своя страна PG&E, която управлява атомната електроцентрала Diablo Canyon, също потвърди, че министерската програма не е променила решението и за затваряне на двата блока през 2024-2025 години.

Източник: http://atominfo.ru/newsz05/a0020.htm

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари