ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На площадката на строящата се АЕЦ Курск-2 е монтиран компенсаторът на налягането на реакторната установка ВВЭР-ТОИ

30.04.2022

В ядрения остров на 1-ви енергоблок на АЕЦ Курск-2 на щатното му място беше монтиран компенсаторът на налягането – един от елементите на основното оборудване на реакторната установка.

 

 

 

Устройството е предназначено да създава и поддържа налягането в първи контур в нормален режим на работа на енергоблока, както и да стабилизира параметрите в преходни режими на работа.

„Влязохме в нов етап в изграждането на енергоблоковете на Курската АЕЦ-2 – това е преходът от инсталиране на голямо и тежко оборудване по метода с отворен покрив (open-top) към монтаж с използване на проектно подемно оборудване на реакторното отделение – полярен кран и транспортен портал“, отбеляза значимостта на събитието Андрей Ошарин, изпълняващ длъжността директор на АЕЦ „Курск“.

Новата технология

Монтажът беше предшестван от много подготвителна работа. Пред сградата на реактора е монтиран специален транспортен портал, необходим за доставка на тежко оборудване в херметичната зона на реакторното отделение.
Пуснат е в експлоатация полярният кран, който осъществи монтажа на компенсатора на налягането в проектното положение вече вътре в сградата на реактора.

 

 

 

„Компенсаторът на налягането е първото оборудване на реакторната инсталация, което се доставя в херметичната зона чрез транспортния шлюз, тъй като сградата на реактора вече е покрита с купол.
Първо оборудването бе доставено до транспортния портал с помощта на кран на Liebherr и бе натоварено на специална транспортна количка, на която се премества вътре в реакторното отделение. След това с помощта на полярен кран компенсаторът беше монтиран в проектната позиция на кота 14 метра“, коментира характеристиките на монтажа Алексей Булдигин, началник на отдела за капитално строителство на Курската АЕЦ-2.

По подобна схема в близко бъдеще в реакторната сграда на енергоблок №1 ще бъдат монтирани четирите парогенератора и корпуса на реактора.

За справка

Изграждането на 1-ви и 2-ри енергоблокове на заместващата Курска АЕЦ-2 се извършва в рамките на федералния проект „Проектиране и изграждане на референтни енергоблокове на атомни електроцентрали“ на Интегрираната програма „Развитие на техника, технологии и научни изследвания в областта на използването на ядрената енергия в Руската федерация за периода до 2024 г.

Източник: https://www.rosenergoatom.ru/zhurnalistam/news/40958/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари