ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – отпадъци за износ

18.04.2022

Японските атомни електроцентрали разполагат с повече от 57 000 тона едрогабаритно оборудване, което в крайна сметка ще се превърне (или вече е станало) радиоактивен отпадък, според статия, публикувана в „Japan Times“.

Позовавайки се на отчетите на японски енергийни компании, вестникът предполага, че голяма част от това оборудване ще бъде утилизирано в чужбина, тъй като японските общини трудно приемат радиоактивни отпадъци.

В тази връзка японското правителство сега обмисля възможността за внасяне на промени в законодателството, забраняващо износа на радиоактивни отпадъци.

Ако такива промени бъдат приети, японските ядрени специалисти ще могат да привлекат чуждестранни изпълнители за утилизиране на замърсено оборудване в чужбина.

Изчисленията, цитирани от вестника, сочат, че към края на март в японските атомни електроцентрали има 57,23 хиляди тона едрогабаритно оборудване, включително спрени блокове.
Освен това това не включва оборудване от аварийната атомна електроцентрала Fukushima Daiichi, както и от атомната електроцентрала на компанията Tohoku Electric Power Co.

Вестникът разкрива някои позиции.
Така в Япония се съхраняват 37 демонтирани парогенератора с общо тегло 12 000 тона. В изведените от експлоатация блокове има 22 парогенератора (7,5 хил. т), а в действащите – 51 парогенератора (15,3 хил. т).

Предполага се, че радиоактивните отпадъци, генерирани при извеждане от експлоатация, могат да бъдат заровени в подземни хранилища в зависимост от тяхната дейност. Японските общини обаче не бързат да се съгласят с поставянето на такива складови помещения.
По-специално, въпросът за съдбата на замърсеното големогабаритно оборудване остава в неизвестност.

В тази ситуация японските енергийни компании възлагат надежди на помощ от чужбина. Една от чуждестранните компании, които могат да помогнат и се интересуват от това, е американската „EnergySolutions Inc.“.

Компанията е уверена, че ще могат да утилизират замърсеното едрогабаритно оборудване на японските атомни електроцентрали, ако получат съответните поръчки.
Освен това компанията вярва, че може да се справи със задачата за рециклиране на част от замърсения метал от Фукушима.

Въпреки това, не всички в Япония виждат износа на замърсено оборудване като подходящо решение.
Например Тацуджиро Сузуки, професор в университета в Нагасаки и бивш заместник-председател на Японската комисия по атомна енергия, е остро критичен към тези предложения.

„Това е напълно безотговорно, когато се разглежда от гледна точка на принципа, че изхвърлянето трябва да се извършва в собствената си страна“, настоява Сузуки.

Източник: http://atominfo.ru/newsz04/a0941.htm

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари