ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЕП одобри резолюция за прекъсване на връзките с Росатом и „контролът от Русия“ на МИБ

08.04.2022

Членовете на Европейския парламент (ЕП) одобриха резолюция, осъждаща военната операция на Русия в Украйна и призоваваща за строги санкции срещу Москва, включително ограничаване на вноса на петрол и газ от Русия и изключване на страната от SWIFT.

 

 

Предложението също така съдържа няколко искания, които могат да имат отрицателно въздействие върху икономическите и политически интереси на правителството на Орбан.
Резолюцията, например, призовава контролираната от Русия и базирана в Будапеща Международна инвестиционна банка (МИБ) незабавно да бъде забранена да работи в ЕС.
Той също така настоятелно призовава държавите-членки да прекратят сътрудничеството с руския ядрен гигант Росатом, който също участва в проекта за атомна електроцентрала на Унгария.

„Европейският парламент осъжда най-категорично незаконната, непредизвикана и неоправдана военна агресия на Руската федерация срещу и нахлуването в Украйна, както и участието на Беларус в тази агресия“, се казва в резолюцията, приета във вторник.

Членовете на Европейския парламент призоваха ЕС да наложи нови строги санкции срещу Русия, които по-специално трябва да бъдат „насочени към стратегическо отслабване на руската икономика и индустриална база, в частност военно-промишления комплекс, и по този начин способността на руската Федерация да застраши международната сигурност в бъдеще. Институциите на ЕС и членовете на ЕС също бяха помолени да предоставят на Украйна статут на кандидат за членство в ЕС.

Текстът беше одобрен с 637 гласа „за“, 13 „против“ и 26 „въздържали се“.

Предложението съдържа и няколко искания, които могат да имат отрицателно въздействие върху икономическите и политически интереси на правителството на Орбан.

Евродепутатът от Социалистическата партия Ухели Фидес подкрепи спирането на Paks2 и действия срещу руската „шпионска банка“

Това подчерта евродепутатът от Социалистическата партия Ищван Ухели във вторник.

Източник: https://hungarytoday.hu/ep-approves-resolution-rosatom-and-russian-controlled-iib/

Б.Р. – Натискът срещу Орбан, особено след категоричните резултати на изборите преди дни, става все по-брутален.

Сега вече се целят и срещу АЕЦ „Пакш-2“, а може би искат да унищожат ярената енергетика на страната чрез блокиране на доставките на ядрено гориво.

Мисля, че ударите под кръста ще прдължат.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари