ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Обединеното кралство прави „зашеметяващ“ пробив в ядрения синтез в „първата световна“ стъпка към неограничена енергия

08.04.2022

БРИТАНСКА стартираща компания направи голям пробив в ядрения синтез, като използва свой собствен уникален метод за създаване на процес, който един ден може да използва безгранична чиста енергия.

 Базираната в Оксфорд компания First Light Fusion (FLF) постигна зашеметяващата реакция, използвайки уникален метод в своята лаборатория в Кидлингтън. Съобщава се, че методът на снаряда е по-лесна и по-ефективна техника от други съществуващи подходи за разработване на това, което е посочено за развитие на реакция на синтез. Обикновено се използват сложни и скъпи лазери или магнити за генериране или поддържане на условията за синтез.

Енергията на синтеза може да генерира електричество чрез използване на топлина от реакциите на ядрен синтез, същият процес, използван от звездите, което го нарече източник на енергия на Светия Граал.

 

Техниката на FLF компресира горивото вътре в цел, използвайки това, което е известно като снаряд, пътуващ с бързи скорости.

Тя дори твърди, че компанията е успяла да направи подобрения в процеса, докато резултатите са били валидирани от регулаторите.

Органът по атомна енергия на Обединеното кралство всъщност вече независимо потвърди резултата.

Д-р Хоукър каза: „Това е фундаментално нов начин за синтез и потвърждава нашите симулации.

„Ако успеем да накараме този основен процес да работи, по-голямата част от останалата част от електроцентралата може да бъде изградена със съществуваща технология.

„Така че потенциално това е много по-бърза траектория към комерсиален синтез.“

Министърът на науката Джордж Фрийман похвали триумфа на „първопроходната“ компания в Twitter.

Той написа: „Поздравления за First Light за зашеметяващо постижение: първият в света синтез, валидиран от Органа за атомна енергия на Обединеното кралство.

Секретарят на бизнеса и енергетиката Кваси Куартен също приветства постижението.

Той каза: „Родената в Британия технология на First Light Fusion може потенциално да революционизира производството на електроенергия през следващите десетилетия.

„Ето защо това правителство инвестира в науката и иновациите на Обединеното кралство, като гарантира, че оставаме в челните редици на глобалните научни усилия да превърнем безопасна, чиста, неограничена термоядрена енергия в реалност.

Източник: https://www.express.co.uk/news/science/1591622/

Tags: ,

One Response to Обединеното кралство прави „зашеметяващ“ пробив в ядрения синтез в „първата световна“ стъпка към неограничена енергия

  1. Красимир Христов on 08.04.2022 at 23:22

    Подробности за принципа на работа на ноата технология за термоядрен синтез ще намерите на: https://www.atomic-energy.ru/news/2022/04/08/123619

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари