ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Унгария получи първата партида руско ядрено гориво по въздухa

08.04.2022

Унгария достави първата партида руско ядрено гориво по въздуха до атомната електроцентрала в Пакш, тъй като доставката по железопътен транспорт е невъзможна поради пълномащабната агресия на Русия в Украйна.
Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на изявление на унгарския външен министър.

Също така унгарският външен министър Петер Сиарто повтори, че санкциите срещу руския нефт и газ, както и санкциите за ядрената енергетика, са „червена линия“ за страната.

„Горивото винаги е идвало от Русия по железопътен транспорт през Украйна, за съжаление… това вече не е възможно, така че трябваше да търсим алтернативен начин на доставка“, каза Сиарто.

Ройтерс добавя, че Унгария иска допълнително да разшири своята атомна електроцентрала с мощност 2 GW Paks, построена от Русия, с два руски реактора ВВЕР, всеки с мощност от 1,2 GW.

Иизточник: https://elektrovesti.net/79985_ugorshchina-otrimala-pershu-partiyu-rosiyskogo-yadernogo-paliva-povitryanim-shlyakhom

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари