ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландия няма да издаде лицензия за АЕЦ, която строи Росатом

28.03.2022

Финландските власти ще откажат да лицензират атомната електроцентрала Ханхикиви, която се строи в района на Пюхайоки от руския Росатом.
Това заяви министърът на икономическото развитие Мика Линтила по време на дискусия в парламента на страната, съобщи финландската държавна телевизионна и радиокомпания Yle.

 

 

 

Така, депутатът Хари Харкимо попита министъра защо строителните работи в атомната електроцентрала продължават, въпреки че членовете на кабинета многократно заявяваха, че проектът Fennovoima няма да получи лиценз.
Lintil също беше попитан дали е възможно доставчикът на реактори за атомни електроцентрали да бъде сменен от руски на например японски.

Министърът отговори, че решенията за продължаване на строителството на АЕЦ Ханхикиви или за смяна на доставчиците се вземат от собствениците, но държавата ще се намеси на етапа на разглеждане на заявлението за лицензия. Сега Росатом е най-големият акционер в проекта Fennovoima.

Когато се разглежда издаването на лиценз, на преден план се поставят общите интереси на обществото.
В ситуацита, в която имаме основен собственик, който е нарушил всички правила, по един или друг начин, свързани с ядрената енергетика, и насилствено е завзел атомна електроцентрала на чужда държава, е абсолютно невъзможно да се издаде лиценз“, каза Линтиля.

Източник: https://ldaily.ua/ru/news/novosti/finlyandiya-ne-vydast-liczenziyu-dlya-aes-yaku-buduye-rosatom/

Tags: , , , ,

One Response to Финландия няма да издаде лицензия за АЕЦ, която строи Росатом

  1. Красимир Христов on 29.03.2022 at 21:20

    Fennovoima подаде актуализирано заявление за лиценз до правителството на Финландия за изграждане на АЕЦ Ханхикиви-1
    https://www.atomic-energy.ru/news/2022/03/29/123230

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари