ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В САЩ внасят законопроект за забрана на вноса на руски уран

19.03.2022

Американски сенатори от Републиканската партия внесоха законопроект за забрана на вноса на руски уран в САЩ, като част от широкообхватния пакет от американски санкции срещу Русия, предава „Ройтерс“.

Агенцията отбелязва, че по настоящем администрацията на Байдън обмисля санкции срещу руската ядрена енергийна компания „Росатом“, основен доставчик на гориво и технологии за атомни електроцентрали по света.
САЩ вече наложиха забрана за внос на руски изкопаеми горива – петрол, газ и въглища.

„Докато забраната на вноса на руски петрол, газ и въглища е важна стъпка, тя не може да бъде последната“, каза сенатор Джон Барасо, който представи законопроекта.

Агенция „Ройтерс“ обаче отбелязва, че Барасо представлява Уайоминг, щат, който може да се възползва от съживяването на добива на уран в САЩ.

Съединените щати имат над 90 ядрени реактора, повече от която и да е друга страна, и силно разчитат на вносен уран.
Руският уран съставлява 16% от вноса на този продукт в САЩ през 2020 г., според Администрацията за енергийна информация, като Канада и Казахстан осигуряват по 22%.

Русия също така доставя гориво, наречено високопробен нискообогатен уран (HALEU – high assay low enriched uranium — уран с ниво на обогатяване над 5%, но под 20%), който се използва като гориво за някои изследователски реактори, а може да се използва и в модерни ядрени централи, които се очаква да бъдат разработени по-късно през това десетилетие или през следващото.

Съединените щати вероятно ще трябва да предприемат бързи действия за изграждане на по-голям вътрешен капацитет за доставка на този вид гориво, ако бъде въведена забрана. На добива и обогатяването на уран в страната се противопоставят много природозащитници и индиански активисти, цитират от news.bg.

Източник: https://fakti.bg/world/662734-sasht-vnasa-zakonoproekt-za-zabrana-na-vnosa-na-ruski-uran

Подробности на: https://www.reuters.com/world/us/us-senators-introduce-bill-ban-us-imports-russian-uranium-2022-03-17/

Tags: ,

2 Responses to В САЩ внасят законопроект за забрана на вноса на руски уран

 1. Красимир Христов on 20.03.2022 at 17:55

  Мисля, че ще ви бъде интересно – какви са приблизително възможностите за извършване на обогатителни дейности (ERR) по света.
  Русия: 30 хиляди;
  URENCO: 15 хиляди в Европа и 5 хиляди в САЩ;
  Китай: 12 хиляди (и нараства);
  Франция: 7,5 хиляди;
  САЩ: 0 собствени.

  • TSO on 21.03.2022 at 18:59

   След окончателното подписване на СВПД, Иран ще се включи в този списък. Както се случи и с производството на тежка вода. Тогава САЩ бяха недоволни от развоя на събитията, но сега ще изберат полезния за тях ход.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари