ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Въпреки санкциите, Словакия разреши на руската компания Volga Dnepr Airlines да транспортира ядрено гориво по въздуха

03.03.2022

Въпреки затварянето на въздушното пространство за руски самолети, Словакия позволи на руски самолети на Volga Dnepr Airlines да кацнат в Словакия с товар ядрено гориво за най-големия словашки производител на електроенергия – Slovenské elektrárne. Това съобщи словашкото министерство на икономиката.

 

Въпреки че Словакия затвори въздушното пространство за руски полети, в този случай, в съответствие с приложимите разпоредби, беше приложено изключение, което може да се приложи в случай на хуманитарна помощ и превоз на ядрено гориво.

„След газа и петрола, словашката икономика има още един застрахован енергиен източник. Радвам се, че се справихме логистично и също благодаря на министерствата на външните работи и транспорта за отличната координация при обработката на разрешителните“, каза министърът на икономиката Ричард Сулик.

Атомните електроцентрали имат най-голям дял от производството на електроенергия в Словакия и страната използва ядрено гориво от Русия. Позицията на ядрото в словашкия енергиен сектор ще се увеличи дори след планираното стартиране на завършения трети блок на атомната електроцентрала в Моховце.

Подробности на: https://ekonomickydenik.cz/slovensko-navzdory-sankcim-umoznilo-ruske-firme-letecky-dopravit-jaderne-palivo/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари