ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Турция – Първи енергоблок на АЕЦ Аккую може да бъде пуснат в експлоатация предсрочно през 2023 година

25.02.2022

Генералният директор на „Akkuyu Nuclear“ Анастасия Зотеева не изключи, че първи енергоблок на АЕЦ Аккую в Турция може да бъде пуснат в експлоатация предсрочно – до 2023 година.
Това заяви тя в сряда в ефира на NTV.

 

 

 

„Междуправителственото споразумение между нашите страни предвижда, че след получаване на всички необходими лицензи, трябва да пуснем енергоблока в рамките на седем години.
Тоест това ще стане до 2025 г. Но сега правим всичко възможно да завършим изграждането на първи енергоблок до 2023 г.“, каза тя.

Зотеева подчерта, че „качеството на работа и безопасността остават основен приоритет за компанията“.

Тя отбеляза, че особеността на руския проект е именно бързината на изпълнение със задължителното пълно спазване на мерките за безопасност.

„Имаме многостепенна система за качествен контрол и проверки на безопасността. Основният принцип са високите стандарти за безопасност и ние твърдо го следваме“, каза Зотеева.

След пускането в експлоатация на първи енергоблок, според нея, Akkuyu Nuclear планира да завършва строителството на всеки следващ енергоблок ежегодно.

Относно въпроса за трудности с финансирането на проекта Зотеева посочи, че „проектът няма финансови проблеми, всички средства вече са отпуснати“.

За справка

АЕЦ „Аккую“ се изгражда на южния бряг на Турция по руски проект, който включва изграждането и пускането в експлоатация на четири енергоблока с реактори ВВЭР-1200 от поколение 3+.
Споразумението за изграждането на централата е подписано през май 2010 г.

Днес строителната площадка на АЕЦ „Аккую“ е един от най-големите обекти за ядрено строителство в света.
Над 13 хиляди души работят по него всеки ден, участват над хиляда единици строителна техника и превозни средства, включително над 70 крана.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2022/02/24/122273

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари