ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Радев: Не можем да се откажем от АЕЦ „Белене“. Имаме бъдеще като ядрена държава

19.02.2022

„Крайно време е България да вземе решение за АЕЦ „Белене“. Знаете, че в този проект са вложени милиарди на българските данъкоплатци и повече не можем да останем в това положение на непрекъснато отлагане и изчакване. България има бъдеще като ядрена държава – категорично“.

Така отговори президентът Румен Радев на въпрос на журналист относно бъдещето на АЕЦ „Белене“.

Попитан възможен ли е по-сериозен разнобой в управляващата коалиция по темата, той заяви, че признаването на ядрената енергия за чиста такава е било повод за големи спорове в Съвета на ЕС и в Европейската комисия.

По думите на Радев това решение на Европа е от „огромно значение за държави като България“:“ Имаме определен прогрес, в същото време се налагат високи изисквания към инвестицията… България има бъдеще като ядрена държава – категорично. Но трябва поне десетилетие напред да имаме инвестиции в базови мощности, най-чистата е ядрената енергетика“.

Президентът бе категоричен, че България не може да си позволи лукса сама да се откаже да инвестира в ядрена енергетика: „Знаете колко трудно други държави без опит в момента изграждат нови ядрени мощности. Най-важното – човешкият капитал, хората, които да гарантират най-вече безопасност. Ние ги имаме и е престъпление да се откажем“, каза още той.

Въпреки, че управляващата коалиция отрича да има разнобой по темата „Белене“, изпълнителното бюро на БСП излезе с остра позиция и призова за стриктно спазване на коалиционното споразумение.
Припомняме, че в понеделник премиерът Кирил Петков заяви, че нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“ биха били по-рентабилни. Казаното стана повод за нова атака от страна на бившите управляващи от ГЕРБ. „През последните няколко дни все по-ярко се очертават различията в рамките на управляващата коалиция. Виждате, че напоследък не е ясно какво са се разбрали коалиционните партньори в коалиционното споразумение и какво всъщност се случва на практика“, заяви бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ Теменужка Петкова.

Какво правим на 1 април, освен, че ще се лъжем, пита Румен Петков? Този въпрос постави лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция в централата…

Въпреки това коалиционните партньори обясниха, че споразумението им е стабилно и трусове няма.
От „Продължаваме промяната“ обясниха, че чакат експертна оценка за АЕЦ „Белене“. От своя страна вицепремиерът Корнелия Нинова заяви, че напрежението в коалицията заради АЕЦ“Белене“ е малко преувеличено.

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/politics/radev-ne-mojem-da-se-otkajem-ot-aec-belene-imame-bydeshte-kato-jadrena-dyrjava-news_1712351.html © Actualno.com

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари