ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Новосибирският институт по ядрена физика (ИЯФ СО РАН) започна производството на три магнита от специална стомана MMK за международния проект FAIR

18.02.2022

800 тона специална стомана са произведени в ПАО «Магнитогорский металлургический комбинат» (ММК).
От този материал специалисти от Института по ядрена физика (ИЯФ СО РАН) ще произведат три магнита за международния проект за изследване на елементарни частици FAIR (Германия).

 

 

Модел на диполен магнит, чието тегло ще бъде 240 тона

Технически подробности

Магнитите създават поле, което превръща заредените частици в ускорителя FAIR и също така се използват в детекторите за определяне на енергията и вида на създаваните частици.
Стоманата за магнити има уникални магнитни характеристики, които позволяват да се получи високо магнитно поле (до 2 T) и висока граница на провлачване от 240 MPa, тоест може да издържи налягане от 2000 kg на 1 cm2.
Това е критично важно, тъй като магнитът трябва да издържа на огромно натоварване в продължение на десетилетия – собственото си тегло, което в случая на един от магнитите е 240 тона, както и налягането на магнитното поле.

За справка

Европейският изследователски център за йони и антипротони – FAIR (Facility for Antiproton and Ion Research) – е най-големият международен ускорителен комплекс за изследване на съвременната ядрена и субядрена физика, създаден в Германия.
FAIR е многостранен проект за изучаване на физика на елементарните частици, ядрена физика, физика на кондензираната материя при високи плътности.

Русия е една от 17-те държави, участващи в проекта FAIR, вторият партньор след Германия по отношение на инвестициите в създаването на съоръжението.

„Това е безпрецедентен проект, оценен на около 1,5 милиарда долара. Приносът на Русия е около 20% от тази сума“, каза Юрий Тихонов, научен ръководител на направление физика на елементарните частици в ИЯФ СО РАН.

Подробности на: ИЯФ СО РАН

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари