ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Експерти на МААЕ заминават за Япония

09.02.2022

Работната група, създадена в МААЕ за преглед на безопасността на планираното от Япония изпускане на вода от атомната електроцентрала Фукушима Даичи в океана, ще направи първото си пътуване до Япония следващата седмица.

 

Целта на пътуването, както се съобщава на сайта на МААЕ, ще бъде обсъждане на технически въпроси в Токио и посещение на аварийната централа, където представители на агенцията ще могат лично да наблюдават боравене с натрупаната вода.

През април 2021 г. японското правителство избра изливането и в океана като начин за трайно решаване на проблема с обемите вода, натрупани на площадката (при съгласие на регулаторния орган на страната).

Правителството също се обърна към МААЕ с молба за помощ. Агенцията трябва да гарантира, че океанските зауствания отговарят на международните стандарти за безопасност и не представляват заплаха за човешкото здраве и околната среда.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси отбеляза, че агенцията ще упражнява контрол преди, по време и след заустването на водите на Фукушима. Очаква се Япония да започне действителния дъмпинг след около две години, считано от момента на обнародване на решението.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси отбеляза, че агенцията ще упражнява контрол преди, по време и след заустването на водите на Фукушима. Очаква се Япония да започне действителното източване след около две години, считано от момента на обнародване на решението.

Пристигането на членовете на работната оперативна група в Япония е насрочено за 14 февруари. Пътуването им ще продължи до 18 февруари, но няколко експерти ще останат в Япония за по-дълъг период.

Групата се състои от служители на агенцията и 11 независими експерти (по един от 11 държави, включително Китай, Русия и САЩ). След посещението е предвидена виртуална пресконференция за медиите.

Отбелязва се, че членовете на работната работна група представляват МААЕ, а не техните страни. Ще бъдат публикувани отчети за всяко тяхно пътуване до Япония, окончателният доклад ще бъде изготвен в навечерието на началото на заустването на водата.

Ключовите елементи на японския план, които ще бъдат разгледани и анализирани от групата, са:

• радиологични характеристики на водата, изпускана в океана;

• аспекти, свързани с безопасността на процеса на източване на водата;

• мониторинг на околната среда, свързан с заустването;

• оценка на радиологичните последици за населението и околната среда;

• надзор от страна на регулаторния орган, включително издаване на разрешения, проверки и анализи.

Източник: http://www.atominfo.ru/newsz04/a0615.htm

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари