ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В енергоблок № 6 на Ленинградската АЕЦ сглобяването на реактора беше завършено след пълно презареждане с ядрено гориво

05.02.2022

 След извършване на хидравличните изпитания за плътност с работно налягане 18,0 МРа, реакторът на енергоблок № 6 ВВЕР-1200 на Ленинградската АЕЦ ще бъде готов за увеличаване на мощността.
Това съобщи главният инженер на ЛАЕЦ-2 Александър Беляев. „Планираме да започнем операциите и да бъдем включени в мрежата до средата на февруари“, каза той.

Планов капитален ремонт

Шести блок на Ленинградската АЕЦ беше изключен от мрежата от 25 декември миналата година за планов капитален ремонт.
По време на сглобяването на реактора в корпуса му са поставени: Вътрешнокорпусната шахта, ограничителя на активната зона (выгородка), блок от защитни тръби, 163 горивни касети, елементи от системата за управление и защита на реактора, както и т.нар. образци свидетели*.
Според състоянието на последните специалистите ще могат да оценят при следващия ремонт свойствата на метала на корпуса на реактора след продължителна експлоатация при високи температури и радиация.

Затваряне на реактора

На последния етап върху реактора беше монтиран горният блок – стоманена метална конструкция, която представлява капака на реактора, с поставени върху него приводи на системата за управление и защита.

Горният блок беше свързан към корпуса на реактора с шпилки и гайки.
За да извършат тази дейност, специалистите използваха автоматичен гаечен ключ (гайковерт). Това устройство дава възможност за затягане на всички гайки за зкрепване на главния съединител (разъем) на реактора едновременно и с еднакво усилие.

ППР едновременно два енергоблока ВВЭР-1200

Припомняме също, че на 11 януари 2022 г. в планов среден ремонт беше изведен и енергоблок № 5 на Ленинградската АЕЦ ВВЕР-1200.
Ремонтът ще продължи до края на февруари.

В момента в експлоатация са енергоблокове № 3 и № 4 на ЛАЕЦ РБМК-1000.
Те носят натоварване съгласно диспечерския график от 2040 MW.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-224218

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари