ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Нидерландия планира да построи най-големия завод в Европа за производство на медицински радиоизотопи

05.02.2022

Американската компания SHINE Technologies обяви планове за изграждане на най-съвременен завод за производство на медицински радиоизотопи в холандския град Weendam. Директен организатор на този проект ще бъде европейското подразделение на тази компания SHINE Europe.

 

Особеност на технологията SHINE е производството на изотопи с помощта на ускорители, което е по-безопасен метод в сравнение с разпространото в света производството на тези изотопи – в ядрени реактори.

В началния етап основен инвеститор на проекта е провинция Гронинген и правителството на Холандия.
Като инвеститори са привлечени още Baillie Gifford, Koch Disruptive Technologies, Fidelity, Deerfield Management Company и Oaktree Capital Management.

Заводът ще произвежда различни радиоизотопи, най-вече молибден-99, който е най-популярният изотоп в ядрената медицина и световното търсене на него ще се увеличи поради предстоящото извеждане от експлоатация на остарелите изотопни реактори, които го произвеждат.

Повече от 50 площадки в различни европейски страни бяха разгледани като място за изграждане на Завода. През май 2021 година беше избран от SHINE холандският град Veendam.

Очаква се строителството на завода във Veendam да започне през 2023 г., като търговското производство на изотопи ще започне в края на 2025 г.
В допълнение към молибден-99 се обмисля и възможността за производство на такива популярни изотопи като йод-131 и ксенон-133.

По-рано SHINE започна изграждането на изотопен завод по собствена технология в американския град Джейнсвил (щат Уисконсин). Строителството му започна през май 2019 г., а производството на молибден-99 ще започне в края на 2022 г. След като започне да функционира напълно, той ще стане най-големият производител на молибден-99 в света, осигурявайки две трети от нуждите на изотопа в САЩ.

Като цяло, тези два изотопни завода на SHINE, в САЩ и Европа, се очаква да осигурят 70% от световните нужди от молибден-99.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари