ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Енергоатом завърши проектирането на център за данни на базата на Ровненската АЕЦ

30.01.2022

В АЕЦ „Ровно“ е завършено проектиране на центъра за обработка на данни (ЦОД) и е в ход подготовката за държавната експертиза на проекта.
След това окончателното решение за изграждането и финансирането на изграждането на центъра за данни ще бъде взето от Дирекцията на НАЕК Енергоатом.

 

Планираният център за данни е предназначен да осигури гарантирана консумация на енергия от АЕЦ по единен график по време на ограниченията на диспечера.
Очаква се центърът за данни да получава електроенергия на намалена цена, тъй като не се изисква услуга за пренос поради директната връзка.

През 2020 г. АЕЦ Ровно беше избрана за пилотна площадка за изграждане на центрове за данни в атомни електроцентрали в Украйна.
В рамките на предпроектната работа като варианти за площадка бяха разгледани бившите обекти от строителната база на АЕЦ и територията на ПТЕМ, като беше предвидена възможността за поставяне на енергийна подстанция на центъра за данни до откритата разпределителна уредба (ОРУ) с мощност 330 kW.

Bitfury Holding B.V. и Киевската енергийна строителна компания (ООО «КЭБК») участваха в подготовката на проекта за изграждане на центъра за данни.
Декларираната мощност на центъра за данни е 250 MW с увеличение до 500 MW. Но в началото на 2021 г. тогавашният вицепрезидент на компанията Герман Галушченко обяви мощността на центъра от 40 MW.

През януари 2021 г. «КЭБК» спечели търг за извършване на пълен набор от проектни и изследователски работи.

Съгласно сключения договор, завършването на всички работи е предвидено през август 2022 г. Общата стойност на работата възлиза на около 11,5 милиона UAH.

Източник: https://elektrovesti.net/79313_energoatom-zavershil-proektirovanie-data-tsentra-na-baze-rivnenskoy-aes?preview=1

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари