ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Толерантно на аварии гориво / Westinghouse и Southern Nuclear зареждат тестови касети EnCore във Vogtle-2

30.01.2022

Базираната в САЩ ядрена компания Westinghouse подписа споразумение с ядрения оператор Southern Nuclear за зареждане на оловни тестови модули – EnCore на толерантно към аварии гориво (ATF) в активната зона на реактора на ядрения блок Vogtle-2 в Джорджия.

 

 

 

Southern Nuclear заяви, че споразумението ще включва зареждането на четири горивни касети, изработени от таблетки от следващо поколение и облицовки, разработени от Westinghouse по програмата ATF на Министерството на енергетиката на САЩ.

Компанията заяви, че ATF горивото се очаква да подобри безопасността и да предложи оперативни спестявания и ефективност. Монтажната инсталация за оловно изпитване ще отбележи първото планирано използване на уран-235 с ниво на обогатяване по-високо от 5% в местен търговски реактор.

Според Westinghouse горивните пръти в комплектите ще имат 6% ниво на обогатяване – един процентен пункт по-високо от текущия лицензиран лимит – и ще включват таблетките Adopt на компанията и облицовката с хромирано покритие Axiom, и двете част от програмата за развитие на EnCore ATF .

Westinghouse каза, че се очаква пилотните касети да бъдат въведени във Vogtle-2 през 2023 г.

Компанията по-рано заяви, че горивото EnCore има потенциал да повиши безопасността чрез използването на нови материали, като същевременно подобрява икономиката на работата на централата чрез по-дълги цикли на изгаряне на гориво и подобрена гъвкавост.

През 2019 и 2020 г. тестовите модули EnCore бяха заредени в атомната централа Byron-2 в Илинойс и белгийската централа Doel-4.

Източник: https://www.nucnet.org/news/westinghouse-and-southern-nuclear-to-load-encore-test-assemblies-at-vogtle-2-1-5-2022

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари