ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Зелената генерация се срина в Обединеното кралство: за въглищната плащат по 5000 долара за MWh

30.01.2022

Времето подхвърли на Обединеното кралство още една динена кора.
Заради спокойствието страната е принудена да включи електроцентрали, работещи с въглища, за да покрие пиковете в търсенето на електроенергия.
Всеки въглищен мегават става за британското правителство злато – London плаща за него над 5000 долара.

 

 

Безвятърното време което настъпи в Обединеното кралство – събори зелените генерации.
Ако според GB Grid почасовият капацитет на вятърните паркове достигна 11-13 GW на 20 януари, то на 24 януари, той падна до 1 GW. Поради намаляването на капацитета на зеленото производство в страната се наложи увеличаване на газа и въглищата. Почасовият капацитет на последния се утрои до 3 GW. Това се случи за първи път от една година.
А опитите на британското правителство да покрие дефицита с електроцентрали, работещи с въглища, му струват рекордни суми.

„Обединеното кралство плаща изненадващо високи суми, за да привлече електроцентрали, работещи с въглища. Най-скъпите цени – 5,5 хиляди долара. на MWh“, написа в Twitter колумнистът на Bloomberg Хавиер Блас.

Както съобщава EADaily, тихото време се завърна и в Германия. Цената на едро на електроенергията се е удвоила до 300 евро за MWh. И тъй като страната я изнася, цената на електроенергията се е увеличила в съседните страни.

„С настоящите технологии дори и скромното ниво, което съществува (по-малко от 20% средно) вече създава огромни рискове“, каза за EADaily Алексей Гривач, заместник-директор на Националния фонд за енергийна сигурност (NESF).
„Ако миналото лято, например, Обединеното кралство имаше 50% от вятъра в енергийния баланс, сривът на енергетиката щеше да бъде пълен“.

Източник: https://elektrovesti.net/79277_v-velikobritanii-rukhnula-zelenaya-generatsiya-za-ugolnuyu-platyat-po-5000-dollarov-za-mvtch?preview=1

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари