ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Най-голямата европейска система за съхранение на енергия 800 MW / 1600 MWh ще бъде построена в Шотландия

29.01.2022

Канадската компания Amp Energy получи разрешение за планиране за изграждане на шотландски зелен батериен комплекс (Scottish Green Battery Complex), съоръжение за съхранение на електроенергия (ССЕ) с мощност 800 MW и капацитет 1,6 GWh в централна Шотландия. Той ще се състои от две системи за съхранение на енергия – от 400 MW всяка.
Дори поотделно, те ще станат най-големите ССЕ в Европа.

Шотландия е основен производител на вятърна енергия на сушата и в морето. Местната власт планира да изгради допълнителни 25 GW мощности, така че системите за съхранение на енергия стават все по-важни при интегрирането на ВЕИ, които са с непостоянна производителност.

За оптимизиране на живота на батерията ще се използва цифровата платформа Amp X, която използва изкуствен интелект.

Според разработчика, новото съоръжение ще произвежда до 1750 GWh допълнителна енергия от възобновяеми източници годишно в Шотландия и ще я транспортира до други региони на Обединеното кралство, което е еквивалентно на пускането в експлоатация на приблизително 500 MW нови офшорни вятърни паркове.

Съоръженията на Amp също ще използват инверторна технология „формираща параметрите на системата“ (grid-forming), заедно с два нови синхронни кондензатора, които също ще помогнат за стабилизиране на мрежата.

„С тези революционни проекти Amp инвестира в жизненонеобходима зелена инфраструктура за прехода на Обединеното кралство към напълно декарбонизирана мрежа.
Нашите проекти не само подкрепят растежа на производството на възобновяеми източници в Шотландия, но също така предоставят алтернатива на скъпите модернизации на електропреносните линии“, каза Бен Скинър, вицепрезидент по глобални пазари в Amp.

Предвижда се съоръжението да бъде въведено в експлоатация през април 2024 г.

Източник: https://elektrovesti.net/79324_krupneyshuyu-v-evrope-sistemu-nakopleniya-energii-800-mvt1600-mvtch-postroyat-v-shotlandii

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари