ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Масовото строителство на слънчеви електроцентрали ще доведе до поскъпване на алуминия

28.01.2022

Друг икономически парадокс, свързан с развитието на алтернативните генерации, откриха изследователи от Университета на Нов Южен Уелс (Австралия).
Според техни изчисления, забележимо поскъпване на алуминия ще бъде следствие от нарастващото търсене на слънчеви панели и слънчевата енергетика като цяло.

 

Учените заключават, че малко хора обръщат внимание на привидно второстепенни неща, когато създават и масово произвеждат каквито и да е популярни технологии или оборудване.

Нарастващото търсене на слънчевата енергетика, като една от насоките за постигане на въглеродна неутралност и следване на концепцията за енергиен преход, налага повишено внимание към свързаните с тях материали и процеси, пряко свързани със създаването и монтажа на фотоволтаични модули.
Така направляващите, използвани в слънчевите електроцентрали като опори и за ориентация на слънчевите панели, са изработени от алуминий – те са леки, устойчиви на климатични влияния и достатъчно здрави, за да издържат дълго време тежестта на модулите.

Това предполага предположението, че цените на алуминия вероятно ще се повишат през следващите години.
Този метал не е рядкоземен, но поради своите физични и химични свойства, той се използва в много области и е доста популярен в почти всяка област: независимо дали е електротехника или проектантска и инженерна работа. Появата на друга индустрия с голямо търсене на алуминий естествено ще доведе до промяна в стойността му. И дори не става дума за недостиг, а за образуване на голямо количество парникови газове при производството на този метал, с който човечеството се бори усилено, създавайки икономически и политически бариери за намаляване на вредните емисии в атмосферата.
Единият са високите данъци върху дейности, които произвеждат въглеводороди и гореспоменатите парникови газове. Високото данъчно облагане от своя страна се изравнява от нарастващата цена на крайния продукт на фона на нарастващото търсене на него.

Констатациите на австралийски учени са частично потвърдени от Международната енергийна агенция, която предполага, че за постигане на въглеродна неутралност човечеството ще се нуждае от 60 TW слънчева енергетика (сега мощността на слънчевите генерирации е само 800 GW). Тук не се броят други възобновяеми енергийни източници, където алуминият също е често срещан. За да се задоволи търсенето му във всички области на „зеленото“ поколение до 2050 г., ще бъдат произведени повече от 3500 мегатона въглероден диоксид – това са сериозни цифри, а за производителя тази цифра ще бъде много скъпа. Така че трябва да очакваме постепенно увеличение на цената на алуминия.

Източник: https://elektrovesti.net/79297_massovoe-stroitelstvo-solnechnykh-elektrostantsiy-privedet-k-podorozhaniyu-alyuminiya

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари