ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ленинградска АЕЦ – енергоблок №6 – Роботи изследваха състоянието на метала на реактора и ВКУ

23.01.2022

На енергоблок № 6 на Ленинградската АЕЦ приключи проверката на корпуса на реактора след първата година от търговска експлоатация. Той се проведе в рамките на първия капитален ремонт с изваждане на горивото.

Специалистите изследваха състоянието на метала на корпуса на реактора и вътрешно-корпусните устройства – вътрешнокорпусната шахта, ограничителя на активната зона (выгородка) и блок от защитни тръби с помощта на автоматизирани системи за управление и робототехника.

„Потвърдихме целостта на основното оборудване на блока. Конструкционният материал на реактора при условия на високи температури и радиация запазва своята издръжливост и здравина. По-нататъшната му надеждна и безопасна работа е гарантирана.
След като заредим горивото в реактора и завършим останалите планирани ремонтни дейности, ще включим отново шести блок към мрежата.
Планираме да завършим ремонта до средата на февруари“, каза Александър Беляев, главен инженер на Ленинградската АЕЦ.

Оставащите дейности

Енергоблок No6 е изключен от мрежата на 25 декември миналата година.
Освен реактора, специалистите ще трябва да проверят и парогенераторите, главния циркулационен тръбопровод и свързаните с тях помпи, парната турбинна инсталация, както и оборудването на АСУ ТП и оборудването на системите за безопасност.

Също така на 11 януари 2022 г. енергоблок № 5 на Ленинградската АЕЦ ВВЭР-1200 беше изведен в планов среден ремонт.
Работата по него ще продължи до края на февруари.

За справка

Роботите се използват успешно в ядрения отрасъл от дълго време, включително в атомните електроцентрали.
Те са устойчиви на екстремни външни влияния и заместват хората при изпълнение на трудоемки задачи в условия на повишена радиация – при наблюдение на реакторното оборудване, презареждане с ядрено гориво и извършване на ремонти.
Роботите са мобилни, надеждни, могат да влязат във всякакви труднодостъпни места, да работят нон-стоп и позволяват да се намали дозовото натоварване на персонала на АЕЦ.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-223685

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари