ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Беларуска АЕЦ – Предстоящи дейности за въвеждане в експлоатация на втори енергоблок

17.01.2022

Заместник-генералният директор на Държавно производствено обединение „Беленерго“ Сергей Бобович говори за предстоящите етапи на работа преди пускането в експлоатация на втория енергоблок на БелАЕЦ по време на онлайн конференция на сайта на БелТА.

„Работите по пускането на енергоблока в експлоатация включват следните основни етапи: предпускова наладка, физически пуск на реактора, енергиен пуск, опитно-промишлена експлоатация.
Сега вече започнахме физическия пуск. Завършено зареждането на ядрено гориво в реактора на втория енергоблок.
След това ще се извършат дейностите по сглобяването и уплътняването на реактора с необходимите хидравлични изпитания, превеждането на реакторната установка в горещо състояние и извеждането й до минимално контролируемо ниво на мощност“, обясни Сергей Бобович.

След това идва енергийният пуск. „Той се състои в привеждане на реактора от нивото на мощност за физическия пуск до ниво, достатъчно за пускането на турбината.
След това енергоблокът се извежда до междинни нива на мощност, работата му се стабилизира на тези нива, извършват се необходимите проверки и изпитания на оборудването и системите.
Предвижда се до лятото на 2022 г. втори енергоблок вече да бъде свързан към мрежата“, каза зам.-генералният директор на ДП „Беленерго“.

Предстящи дейности по първи енергоблок

На 10 юни 2021 г. е пуснат в експлоатация енергоблок №1. Един от основните въпроси е не само работата на този блок, но и планирането на ремонтните дейности.

„Плановият превантивен ремонт (ППР) е годишна планова процедура, която се извършва в енергоблоковете на АЕЦ с цел поддържане на стабилно работно състояние на оборудването за гарантирано безопасно производство на електроенергия.
Днес вече е определено как ще се разпределят обемите на тази работа и кой ще ги извършва в БелАЕЦ. Ние сме в тесен контакт с Росатомсервиз е организация на Росатом, която извършва ремонтни дейности извън Руската федерация и доставя оборудване за тях.
Нашето наладъчно предприятие „Беленергоремналадка“ ще извършва работа в атомната електроцентрала извън ядрения остров, по-специално в турбинния цех, химическата вооочистка, спомагателното оборудване“, информира Сергей Бобович.

Източник: https://atom.belta.by/ru/belaes_ru/view/belenergo-rasskazalo-o-predstojaschix-etapax-pered-vvodom-vtorogo-energobloka-belaes-v-ekspluatatsiju-11630/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари