ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Слънчевите електроцентрали в САЩ застрашават рядък подвид пума

16.01.2022

Учени от Атлантическия университет във Флорида видяха безопасната за планетата енергия като заплаха за уникален животински вид.

 

 

Нарастващите слънчеви електроцентрали в американския щат пречат на размножаването на Флоридските пантери, които са на прага на изчезване.

Изследователите са проучили 45 съществуващи и планирани слънчеви парка във Флорида в близост до местообитанията на пантерите.
Оказа се, че появата на въглеродно-неутрални електроцентрали е намалила така наречените „коридори на дивата природа“ – свободни от изкуствени препятствия зони, където пантерите могат да живеят, да се разхождат и да имат потомство.

Според Националната федерация за дивата природа в света са останали малко над пет процента от историческата популация на пантерите от Флорида, между 120 и 130 индивида.
Животните, изброени в Червената книга, могат да бъдат унищожени от всякакви промени в местообитанието, включително изграждане на сгради, необходими за хората или замърсяване на атмосферата с токсични вещества.

Мъжките пантери от Флорида се нуждаят от най-малко 500 квадратни километра, за да живеят и да се размножават, но плановете на САЩ за развитие на възобновяемата енергетика в региона застрашават безопасността на животните – според експерти през следващото десетилетие мощността на слънчевите електроцентрали във Флорида ще се увеличи от 1700 на 12,5 хиляди MW.

Изследователите са открили, че слънчевите паркове могат не само да блокират пътеките на пантерите, но и да бъдат травмиращи за тях.
Някои електроцентрали са оградени с бодлива тел, която може да бъде фатално опасна за животните.
Изследователите призовават енергийните компании да обмислят алтернативни маршрути за животните, когато проектират съоръженията, за да избегнат отрицателни въздействия върху околната среда.

Източник: https://elektrovesti.net/79125_colnechnye-elektrostantsii-v-ssha-postavili-pod-ugrozu-redkiy-podvid-pumy

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари