ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Френската EDF отложи пускането на трети енергоблок на атомната електроцентрала Фламанвил за шест месеца поради COVID-19

13.01.2022

Френската компания EDF отложи началото на експлоатацията на третия блок на АЕЦ „Фламанвил“ с реактор EPR-1600 поради „усложнения, причинени от пандемията на COVID-19″.

 

 

Датата на зареждане с гориво на реактора е отложена от края на 2022 г. за второто тримесечие на 2023 г., а прогнозната цена за завършване е увеличена с 300 милиона евро (342 милиона долара) до 12,7 милиарда евро, се казва в актуализиран доклад за напредъка на EDF. .

Очаква се това да бъде последното от поредица от забавяния на проекта EPR-1600 в Нормандия в Северна Франция, който първоначално е трябвало да влезе в търговска експлоатация през 2013 г.

EDF каза, че актуализацията „отчита напредъка и подготовката за стартиране в индустриална среда, влошена от пандемията“.

Компанията съобщи, че ремонтът на заваръчните съединения е завършен и е установено, че отговарят на изискванията на Френския орган за ядрена безопасност ASN.

EDF каза, че всички горивни касети, които ще бъдат използвани в първия цикъл на работа на реактора, се съхраняват в горивната сграда, а 90% от оборудването е прехвърлено на екипите, отговарящи за тяхната експлоатация.

Трети блок на АЕЦ Олкилуото във Финландия беше първият проект EPR-1600, стартиран в Европа.
Реакторът достигна първа критичност на 21 декември 2021 г. и се очаква да бъде включен в мрежата до края на този месец.

Подробности на: https://www.atomic-energy.ru/news/2022/01/12/120900

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари