ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Унгария – Ядреният регулатор с нов ръководител

10.01.2022

Президентът на Унгария Виктор Орбан на 1 януари официално назначи Андреа Беатрикс Кадар за нов ръководител на Унгарската агенция за атомна енергия (HAEA) – назначение, което ще продължи до края на 2030 г. Указът беше публикуван в Държавен вестник на 3 януари .

Кадар е временно изпълняваща длъжността генерален секретар на HAEA от септември, за да наблюдава реорганизацията на агенцията. Най-голямата задача пред HAEA е разширяването на атомната електроцентрала Paks и по-рано HAEA отлагаше решението по проекта, което е отговорност на държавната компания Paks II Zrt.

Председателят на HAEA ще докладва директно на парламента и неговата регулаторна отговорност ще бъде увеличена. Тя е независима от правителството и може да издава укази и да налага глоби на институциите под негов надзор.

Предисторията

В ексклузивно интервю за Portfolio през октомври Кадар каза, че ще създаде по-ефективен орган за ядрена безопасност с по-голям персонал на заплати, съобразени с частния сектор и с промяна в правния му статут. „Има много области на регулиране, като например тъй като тези, свързани с професионалната практика, където е абсолютно обосновано и подобрява ефективността, ако агенцията може да използва собствен регулаторен инструмент, може да регулира в собствените си наредби“, отбеляза тя.

След това интервю имаше няколко важни промени по отношение на проекта Paks II. HAEA издаде разрешение за частично изкопаване на котловани за сгради в обсега на ядрения остров.
Правителството, в преговорите с Русия, даде гаранции, че няма да има отклонения в проекта. То иска да пусне двата нови реактора в производство до 2029-2030 г., а HAEA се очаква да даде разрешение през 2022 г.

Подробности на: https://www.neimagazine.com/news/newsnew-head-of-hungarys-regulator-confirmed-in-position-9371185

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари