ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Европейската комисия предложи ядрената енергетика и газът да се считат за „зелени“ при редица условия

03.01.2022

Европейската комисия предложи, при определени условия, ядрената енергетика и газът да се разглеждат като „зелени“ източници на енергия в контекста на финансирането на проекти, които трябва да помогнат за борба с изменението на климата.

Предложението се появява в проект, който беше изпратен на страните членки в края на 31 декември.
Доколкото е известно, този подход се лобира от Франция с нейната развита ядрена енергетика и страните от Централна и Източна Европа, в частност Полша и Чехия, които имат проблем със зависимостта от ТЕЦ на въглища.

Група държави, водени от Германия, се противопоставят на такова признаване на ядрената енергетика.
В същото време страните с различни визии споделят общото разбиране, че зелените енергии като слънчевата и вятърната имат своите недостатъци. По-специално, тяхната наличност зависи от метеорологичните фактори, които не могат да бъдат повлияни.

Проектът предвижда определени ограничения –
в този случай АЕЦ трябва да получат разрешителни за строеж до 2045 г., а ако се касае за обновяване на съществуващи централи, това е възможно за проекти до 2040 г.
Освен това се изискват определени гаранции за управление на отпадъците и извеждане от експлоатация на инсталациите, когато му дойде времето.

За природния газ, „източник на енергия за преходния период“, инвестициите се предлагат да бъдат признати за „устойчиви“ само за централи, които отделят минимални количества въглероден диоксид, което експертите наричат ​​нереалистично при съществуващите технологии – 100 g/kWh, и за станции, които ще получат разрешение за строеж до края на 2030 г. – 270 g/kWh, при условие, че трябва да заменят още по-замърсяваща инфраструктура и че необходимите обеми енергия не могат да бъдат получени от възобновяеми източници.

Германия вече разкритикува документа, пише Spiegel. Министърът на околната среда от Зелените Стефи Лемке каза, че смята включването на атомни електроцентрали в проекти за устойчиво развитие за абсолютно грешен подход, тъй като всяка атомна електроцентрала е потенциално опасна и произвежда радиоактивни отпадъци.

Лидерът на Зелените, министърът на икономиката Роберт Габек каза, че това размива концепцията за проекти за устойчиво развитие.

Съобщава се, че Германия е обявила затварянето на почти половината от ядрените си мощности до края на 2021 г., въпреки енергийната криза. Само три атомни електроцентрали бяха планирани да останат в експлоатация, които ще бъдат изведени от мрежата до края на 2022 г.

Източник: https://elektrovesti.net/78952_v-evrokomissii-predlozhili-schitat-zelenymi-yadernuyu-energetiku-i-gaz-s-ryadom-usloviy

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари