ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Чехия – Обществената подкрепа за АЕЦ нараства на фона на продължаващата енергийна криза

29.12.2021

Подкрепата за ядрената енергетика в Чешката република е скочила до 65%, според последното проучване на IBRS, като около 93% от населението на страната иска тя да остане самодостатъчна в производството на електроенергия.

 

 

Подкрепата от 65% за ядрената енергетика представлява значителен скок от предишните 59% през второто тримесечие на тази година.
IBRS обяснява това отчасти на продължаващата европейска енергийна криза и последиците от нея, включително срива на алтернативния доставчик на електроенергия Bohemia Energy.

Подкрепата за ВЕИ е спаднала леко от 66% на 64% от предишното проучване, като 39% от хората казват, че подкрепят и двете нисковъглеродни генерации, което е с един процентен пункт повече.

IBRS помоли чешките жители да изберат коя технология за производство на електроенергия биха предпочели, така че тя да заема най-голям дял от енергийния сектор на страната.
Ядрената енергетика е предпочитана от 48%, а възобновяемата от 42%, което е най-голямото несъответствие между двете от 2016 година, когато възобновяемите енергийни източници достигнаха до 46%, а ядрената енергия до 40%.
И двете технологии обаче бяха предпочитани пред изкопаемите горива – въглищата и газа, които са предпочели съответно едва 4% и 6% от хората.

IBRS проведе проучването от 28 октомври до 26 ноември чрез лични, онлайн и по телефона интервюта с представителна извадка от 500 души.

Основният проблем за чехите се оказа енергийната сигурност.
Около 93% от хората казаха, че според тях Чешката република трябва да остане самодостатъчна в производството на електроенергия. При сценарий, при който страната е зависима от вноса на електроенергия, те са загрижени за повишаването на цените (76%), стабилността на доставките (55%) и рисковете за безопасността (34%).

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2021/12/28/120705

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари