ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Европейската комисия представи пакет от законопроекти за създаване на водороден пазар в ЕС

18.12.2021

Европейската комисия подготви пакет от законопроекти за декарбонизиране на европейския газов пазар и създаване на пазар на водород в Европейския съюз в контекста на прилагането на стратегията на Зелената сделка (Green Deal).

 

„С днешните предложения създаваме условия за зелен преход в нашия газов сектор, като насърчаваме използването на „чисти“ газове. Ключов елемент от този преход е създаването на конкурентен пазар на водород със специализирана инфраструктура.
Искаме Европа да бъде първата в света, която установи пазарни правила за този важен източник на енергия и неговото съхранение“, каза в съобщение до ЕК европейският комисар по енергетика Кадри Симсън.

ЕК подчерта, че подобни правила ще създадат необходимия инвестиционен климат и условия за развитие на водородната инфраструктура, включително за търговия с трети страни.

Очаква се новите правила да улеснят достъпа на нисковъглеродни газове до тръбопроводната система чрез намаляване на тарифите за изпомпване, премахване на трансграничните тарифи и създаване на система за сертифициране на нисковъглеродни газове.
Това ще позволи да се взема предвид въглеродния отпечатък на едни или други газове.

Освен това новите правила ще гарантират по-лесна смяна на доставчика на енергия, както вече е на пазара на електроенергия, така че потребителите да могат по-добре да сравняват данните за цените и сметките, да избират да доставят нисковъглеродни газове вместо изкопаеми горива.

Източник: https://elektrovesti.net/78719_evrokomissiya-vnesla-paket-zakonoproektov-po-sozdaniyu-v-es-rynka-vodoroda

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари