ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай разработва мегаватов реактор за Луната и Марс

30.11.2021

Според експерти, участвали в проекта, Китай разработва мощен ядрен реактор за своите мисии на Луната и Марс.
Това се посочва в статия, публикувана в хонконгския вестник „South China Morning Post“.

 

 

Мощността на реактора ще бъде 1 MW (e), което е с два порядъка повече от мощността на реактора, който САЩ планират да инсталират на лунната повърхност до 2030 г.

Работата по създаването на планетарен реактор започна с финансиране от правителството на КНР през 2019 г.
Техническите подробности и сроковете за пускане в действие не бяха оповестени.
Двама специалисти, участвали в проекта, потвърдиха пред вестника, че техническият проект на реактора е завършен наскоро и е произведено важно оборудване.

За Китай създаването на планетарен реактор е амбициозен проект с безпрецедентни предизвикателства. Единственият известен китайски опит за използване на ядрена енергия в космоса е РИТЕГ с ватова мощност, инсталиран на лунохода Yutu 2 през 2019 година.

Химическите горива и слънчевите панели няма да са достатъчни, за да задоволят човешките нужди за изследване на космоса, което се очаква да се разшири значително с появата на човешки бази на Луната и Марс, според китайски експерти.

„Ядрената енергия е най-обещаващото решение. Други държави имат амбициозни планове. Китай не може да си позволи да загуби тази надпревара “, каза изследовател от Китайската академия на науките, който поиска да не бъде назован, защото не е упълномощен да комуникира с медиите.

По-долу са приведени някои от техническите подробности, ползвани във вестника от публикация в китайско научно списание.
Възможно е обаче авторът на статията във вестника да не вижда разликата между планетарните реактори и реакторите, предназначени за монтаж на космически кораби.

По този начин не може да бъде сигурно, че дадените подробности се отнасят конкретно за проекта на лунния реактор.
Забележка на SinoAtom.Ru.

Технологията за охлаждане е едно от основните предизвикателства за китайския космически реактор с мегаватна мощност, според доклад на групата, ръководена от Джианг Зетсионг, професор в Института по технологии за ядрена безопасност на Китайската академия на науките в Хефей. Статията е публикувана в рецензираното списание China Basic Science през юни 2021 г.

Само част от енергията, генерирана в реактора, ще се използва за генериране на електроенергия, останалата част трябва бързо да се разсее в пространството, за да се избегне разтопяване на горивото.

За да решат този проблем, Джианг и нейните колеги казаха, че реакторът ще използва конструкция „чадър“, който ще увеличи общата повърхност на топлоотвеждане.

Планетарният реактор ще бъде компактен и високотемпературен; температурите в активната зона ще достигнат 2000 °C.
Предполага се, че като топлоносител ще се използва течен литий.
Но литият замръзва при температури под 180 °C, така че са необходими специални мерки за предотвратяване на замръзването му.

На Земята енергоблоковете се обслужват веднъж на година или година и половина, понякога с заменяне на оборудване.
Поддръжката на Луната и Марс ще бъде по-трудна, така че материалите и оборудването за планетарни реактори трябва да отговарят на много по-високи стандарти.

Китай се присъедини към ядрената надпревара в космоса по-късно от останалите, но според автора на статията в хонконгския вестник, той има предимства, като добре изградена ядрена индустрия и богат опит в изграждането на атомни електроцентрали.

Източник: http://sinoatom.ru/?p=2829

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари