ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Турция – строителство на АЕЦ „Аккую“ – особености на технологията

27.11.2021

Площадката в Турция има отличителни черти поради географското си местоположение и климатичните условия. За разлика от референтните блокове на АЕЦ „Нововоронеж“ с реактори ВВЭР‑1200, беше решено да се използва морска вода за охлаждане на оборудването – комплекси за обезсоляване ще се използват за техническо водоснабдяване на АЕЦ Аккую и вместо обичайните в Русия изпарителни охладителни кули.
При проектирането на АЕЦ са взети предвид природните и техногенни аварийни сценарии, както и тяхната комбинация.

Централата се изгражда на 10,5 м надморска височина, за да се предпази от потенциална заплаха от цунами и наводнение; предвидена е надеждна защита от скорост на вятъра до 56 m/s, външна експлозия, земетресение до девет бала и дори от необичайни натоварвания от сняг и лед.
При изграждането на важни за безопасността съоръжения се използва стоманена армировка с повишени физико-механични свойства.

 

 

За да намалят времето за строителство, руските строители използват уникални, специално разработени технологии.
По този начин монтажът на корпуса на реактора на първи блок беше извършен по технологията open top (комбиниран монтаж), през отворената отгоре цилиндрична част на реакторната сграда.

С помощта на тежък верижен кран Liebherr LR 13 000, характеризиращ се с голяма товароподемност на повдигане и висока точност на позициониране, корпусът на реактора с тегло 334 тона беше повдигнат от специалната платформа в близост до енергоблока, преместен над цилиндричната част на контейнмънта и монтиран в бетонната конструкция на шахтата на реактора.

Монтажът на корпуса на реактора пряко влияе върху времето за пускане на енергоблока в експлоатация – след приключване на операцията може да продължи пълноценното инсталиране на оборудването на първи контур.
Този подход позволява оптимално да се комбинират строителни и монтажни операции, да започне монтажа на оборудването и тръбопроводи преди завършването на бетонирането на покривните конструкции.

Технологията се е доказала успешно в много проекти за изграждане на АЕЦ в Китай, Япония, България и Русия, включително изграждането на енергоблоковете на Ленинградската АЕЦ с реактори ВВЕР 1200.
По технологията с отворен покрив се предвижда инсталиране на парогенератори, напорни компенсатори, главни циркулационни помпи и друго основно технологично оборудване на реакторните сгради.

Подробности на: https://strana-rosatom.ru/2021/11/22/chetvertyj-dogonyaet-stroitelstvo-ae/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари