ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Сърбия проучва възможността за изграждане на собствена малка атомна електроцентрала и участие в проектите на АЕЦ „Пакш-2″ и „Белене“

17.11.2021

Сърбия анализира възможността за изграждане на атомна електроцентрала на територията на републиката през следващите години. Това съобщи пред журналисти в четвъртък президентът на републиката Александър Вучич.

 

Според него „най-надеждният вариант“ за Сърбия би бил изграждането на модулна атомна електроцентрала.

„Трябва да помислим с кого да работим по модулните атомни електроцентрали: Индия има 14 от тях, Канада, Франция, САЩ също строят, руснаците знаят как да строят, разбира се“, каза Вучич.
Руските АЕЦ обикновено са по-големи и по-скъпи, но това са изключителни АЕЦ. Да видим какво ще правим през следващите години, ще извършим най-сериозен анализ“.

В същото време Белград ще продължи да участва в проекти за атомни електроцентрали в съседни страни.

„Преди шест дни говорих с [унгарския премиер] Виктор Орбан за техните АЕЦ, ние предложихме: ние сме готови да притежаваме 15% от техните атомни електроцентрали, ние сме готови да платим добра цена за това.
Но тези разговори току-що започнаха, а новите им енергоблокове ще бъдат завършени през 2033 г.“, каза Вучич.

„По-рано имах предварителни разговори с [бившия министър-председател на България] Бойко Борисов около [строящата се] АЕЦ „Белене“, те ще трябва да продължат“, добави той.

Както каза по-рано министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сийярто в интервю за ТАСС, Унгария очаква двата нови енергоблока на АЕЦ „Пакш“ да бъдат пуснати в експлоатация през 2028-2029 г.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2021/11/16/119470

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари