ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ростовската АЕЦ намали общото време за планов годишен ремонт на четирите енергоблока с 15 дни

09.11.2021

Плановият превантивен ремонт (ППР) на енергоблок №1 е последен в ремонтната кампания през 2021 година в Ростовската АЕЦ.
В момента всички енергоблокове на атомната електроцентрала работят на номиналното си ниво на мощност.

По време на приключилите на 5 ноември дейности по ППР на енергоблок № 1 е извършен ремонт на реакторната установка (с пълно изваждане на горивото), на основното оборудване на реакторното отделение и трите системи за безопасност.
В турбинното отделение е извършен капитален ремонт на турбинния агрегат и основното оборудване.
Освен това е извършен голям обем работа по модернизацията. По-специално е подобрена информационно-изчислителната система на блока и са подменени тръбопроводите на системите за безопасност.

„С включването на енергоблок №1 в мрежата завърши една голяма ремонтна кампания тази година. ППР се извърши и на четирите енергоблока на АЕЦ Ростов. В резултат на точното планиране на дейностите и оперативното взаимодействие с изпълнителите успяхме да намалим общото време за ремонт на четирите енергоблока с 15 денонощия. Това ще даде възможност да се осигурят на потребителите в Южна Русия над 375 милиона kWh допълнителна електроенергия “, каза Андрей Горбунов, главен инженер на АЕЦ Ростов.

За сравнение

Допълнителното производство на 375 милиона kWh електроенергия от АЕЦ Ростов ще спести 105 милиона кубически метра природен газ или повече от 160 хиляди тона въглища, необходими за производството на същото количество електроенергия, и следователно ще предотврати изхвърлянето на 188 хиляди тона въглероден диоксид (CO2) в атмосферния въздух, образуван при изгарянето на органично гориво.

За справка

Ростовската АЕЦ е едно от най-големите енергийни предприятия в южната част на Русия.
Енергийната система на Южна Русия включва регионалните енергийни системи на Южния и Севернокавказкия федерални окръзи, разположени на територията на девет републики, Ставрополския и Краснодарския край, Ростовската, Волгоградска и Астраханска области с общо население над 26 милиона души.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-220724

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари