ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия има готовност да съхранява ОЯГ на други държави

02.11.2021

Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация: „Русия е готова да приеме за съхранение отработено ядрено гориво от други страни“

 

 

„Като се вземе предвид цялата производствена верига от добива на суровини до производството на електроенергия, атомната електроцентрала отделя в атмосферата почти 70 пъти по-малко CO2 от въглищните електроцентрали. И три пъти по-малко дори от „зелената“ слънчева енергетика.

Русия съхранява безопасно за околната среда отработеното ядрено гориво (ОЯГ) на територията на своята страна и е готова да го приеме за съхранение от други страни, където ядреното производство е признато за най-важния източник на енергия през 21 век.

Русия, като един от водещите производители на ядрена енергия в света, се застъпва за развитието на ядрената енергетика като алтернатива на централите за изкопаеми горива и насърчава тази инициатива на всички международни климатични форуми“, каза Николай Патрушев в интервю за Комсомолская правда.

Подробности на: https://www.atomic-energy.ru/interviews/2021/11/01/119070

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари