ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ленинградска АЕЦ – изпитания на пети енергоблок в маневрен режим

30.10.2021

На 29 октомври 2021 г. в 01:20 часа московско време започна тестване на системите за маневриране на мощноста на енергоблок № 5 с ВВЭР-1200 на Ленинградската АЕЦ. То ще продължи 10 дни.
През това време мощността на енергоблока ще бъде намалена от 100 на 75% последвано от възстановяване на мощността до 100%, през първите 5 цикъла, а през следващите 5 цикъла от 100 до 50%, последвано от възстановяване мощноста до номинални стойности.

Така ядрените енргетици ще проверят ефективността на управлението на електрическата мощност на енергоблока, ще определят скоростта на изменение на мощността и ще отработят действията на оперативния персонал.

„Търсенето на електроенергия се колебае през целия ден: намалява в средата на деня и през нощта и се увеличава сутрин и вечер. Маневрирането позволява да се променя мощността на енергоблока в зависимост от потреблението и ограниченията на системата, осигурявайки стабилна работа на цялата енергийна система “, обясни Александър Беляев, главен инженер на Ленинградската АЕЦ-2.

Той също така отбеляза, че тестването на маневреността на блока е рутинна проверка.
Извършва се съгласно одобрената от Ростехнадзор програма, при спазване на всички изисквания за безопасност и не оказва отрицателно въздействие върху персонала на атомната електроцентрала, живеещите в района, където се намират хората, и върху околната среда.

За справка

В момента Ленинградската АЕЦ експлоатира енергоблокове № 3 и 4 с РБМК-1000 и блокове № 5 и 6 – ВВЕР-1200. Те носят товара според диспечерския график – 4370 MW.

От началото на 2021 г. четири блока на АЕЦ са генерирали 21,8 милиарда kWh електроенергия, като са прехвърлили повече от 20 милиарда kWh в електроенергийната система. Делът на ЛАЕЦ в осигуряването на електроснабдяване на Санкт Петербург и Ленинградска област за 9 месеца възлиза на 56,65%, в осигуряването на Северозапада – 30%.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-220538

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари