ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Повишаващите се цени на газа правят по-изгодно производството на водород с помощта на атома и възобновяемите енергийни източници – проучване на МААЕ

29.10.2021

Симулации, проведени в МААЕ, показаха, че повишените цени на природния газ са направили производството на водород от ядрени и възобновяеми енергийни централи по-изгодно.

 

 

Проучването е проведено с помощта на системата FRAMES, разработена в МААЕ, за количествено определяне на потенциалните ползи от ядрената енергия за съществуващи и бъдещи електроенергийни системи.

Проучването използва 6 долара за милион BTU (British Thermal Unit) като отправна точка за средната цена на природния газ, което съответства приблизително на цената на европейските пазари преди газовата криза.

Ако при първоначалната стойност, посочена в проучването, използването на природен газ за производство на водород изглежда доста изгодно, тогава с нарастването на цената на газа оптималната комбинация от технологии за производство на водород с ниско съдържание на въглерод се измества в полза на ядрена енергия и възобновяеми енергийни източници.

Значителна промяна в полза на атома и възобновяемата енергия вече се случва, когато цените на природния газ са от порядъка на 10-15 долара за милион BTU, според публикацията на уебсайта на МААЕ.
Трябва да се добави, че рекордните спот цени на газа на пазарите в ЕС и Великобритания, които бяха фиксирани през октомври, достигнаха 35-40 долара за милион BTU.

Източник: http://atominfo.ru/newsz04/a0237.htm

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари