ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Кризата засяга производството на слънчеви модули: колко още ще се повишат цените?

11.10.2021

През май 2021 г. анализаторите отбелязаха увеличение на цените на слънчевите модули, а също така направиха прогнози, че цената ще се повиши за известно време. Тази тенденция беше подтикната от световната енергийна криза. Колко още ще се повишат цените на слънчевите панели?

Глобалната енергийна криза е причинена от недостиг на енергийни суровини и покачване на цените за тях. Една от причините бяха огромните инвестиции в световната икономика за нейното „възстановяване“ от COVID-19. Кризата засегна цените на слънчевите модули – те започнаха активно да се покачват.

Въпреки това, дори преди кризата, цените на полисилиций, стъкло, сребро и други материали растат, което естествено се отразява на цените на слънчевите клетки и модули.

Цените на полисилиция се повишиха с близо 9% миналата седмица до 230 юана (35,3 долара) за кг. на фона на енергийната криза и затварянето на фабрики в Китай. Известно е, че страната е най -големият производител на тази суровина. Този скок в цените на полисилиция може да доведе до 2,1% увеличение на цените за едностранни PERC модули, еквивалентно на приблизително 0,005 долара на ват.

На пръв поглед малко количество, но ситуацията може да се влоши, ако енергийната криза продължи.

Индустриалните анализатори и експерти прогнозираха, че цените на модулите ще се стабилизират до края на тази година и след това ще започнат да падат.
Основните играчи въведоха нови производствени мощности както за производството на модули, така и за производството на полисилиций, тоест беше предвиден известен излишък от предлагане – нормална ситуация за слънчевата индустрия през последните няколко години. Недостигът на гориво в Китай, който причини спирането на производството, се оказа непредсказуем фактор.

 

 

Петте водещи производители на модули в слънчевата индустрия – LONGi Green Energy, JinkoSolar, Trina Solar, JA Solar и Risen Energy – издадоха съвместно изявление на 30 септември, предупреждавайки за предстояща „криза“ в доставката на модули, призовавайки разработчиците да обмислят забавяне на проектите и настоявайки за по -тясно сътрудничество между добивните и преработвателните компании.

Компаниите отбелязват, че поради рязкото покачване на цените на материалите и логистиката, много издадени поръчки ще доведат до „сериозни загуби“ и „сериозна заплаха … за устойчивото развитие на индустрията“.

В писмото се споменава и скок в цените на слънчевото стъкло с 18,2% и увеличение на цената на филмите с 35% спрямо миналата година, докато цената на модулите се е увеличила само с 9% тази година.

Компаниите призовават съответните правителствени агенции в Китай и извън него да ограничат традиционния скок на въвеждане в експлоатация на слънчеви инсталации през четвъртото тримесечие. Освен това производителите призовават клиентите да отлагат проектите, ако е възможно.

По -специално, BloombergNEF (BNEF) миналия месец повиши прогнозата си за слънчевата енергетика за текущата година, очаквайки рекордните 191 GW инсталации.

Източник: https://elektrovesti.net/77540_krizis-vliyaet-na-proizvodstvo-solnechnykh-moduley-na-skolko-eshche-vyrastut-tseny?preview=1

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари