ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На втори блок на строящата се АЕЦ „Аккую“ са монтирани основните конструктивни елементи на шахта на реактора

01.10.2021

Това са опорната и упорната ферма, сухата защита на реактора и топлоизолацията на цилиндричната част на корпуса на реактора.

Подробности

Опорната ферма е заварена метална конструкция, предназначена да закрепи корпуса на реактора в бетонната шахта. Тя изпълнява функциите за защита на реактора от тежести и сеизмични натоварвания.
Диаметърът на конструкцията е повече от 9 метра, теглото е 88 тона. Операцията по поставянето и продължи една работна смяна с продължителност осем часа, сега се работи по нейното разширяване, бетониране на кухини и инсталиране на измервателните канали.

Упорната ферма е проектирана също така да закрепи корпуса на реактора в бетонна шахта. Тя представлява заварена метална конструкция с диаметър повече от 7 метра и тегло 27 тона. Монтажната операция, която отне няколко часа, беше предшествана от предварително сглобяване и заваряване на елементите на конструкцията.

По -рано в сградата на реактора на втори енергоблок е монтирана сухата защита на реактора – елемент за безопасност и биологична защита с тегло 142 тона.
Сухата защита осигурява надеждна работа на АЕЦ при всякакви извънредни ситуации, включително дори земетресения с интензитет до 9 бала, както и стабилна работа на йонизационни камери – специални измервателни канали, необходими за контрол на промените в мощността на реактора.

Работите по монтажа на компонентите на шахтата на реактора се извършват преди монтирането на самия корпус на реактора. Непосредствено преди поставянето на корпуса строителите ще трябва да монтират опорния пръстен, който ще понесе основното тегловно натоварване на корпуса.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-219261

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари