ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На Ростовската АЕЦ стартира експлоатацията на „толерантното“ ядрено гориво ATF от ново поколение за безопасност

21.09.2021

В енергиен блок № 2 на АЕЦ „Ростов“ (клон на концерн „Росенергоатом“) започна опитно-промишлена експлоатация на горивни елементи от ново поколение за безопасност (ATF – Advanced Technology Fuel, наричано още „толерантно“ гориво – гориво, устойчиво на аварии).

 

В рамките на капиталния ремонт, като част от партидата със свежо ядрено гориво, три комбинирани топлоотделящи сборки конструкция  ТВС-2М бяха заредени в активната зона на реактора ВВЭР-1000, всяка от които съдържа дванадесет топлоотделящи елемента в иновативен дизайн: за шест горивни елемента бе използвана хром никелова сплав 42ХНМ , а за другите шест горивни елемента – облицовка от циркониева сплав с хромово покритие.
Тези технологични решения дават възможност или напълно да се елиминира, или значително да се забави развитието на пароциркониева реакция в активната зона на реактора в случай на аварийна ситуация.

За справка

ATF (английски – Advanced Technology Fuel гориво за напреднали технологии, наричано още „толерантно“ гориво – гориво, устойчиво на аварии) е ядрено гориво, което е устойчиво на аварийни ситуации в атомните електроцентрали.

Дори в случай на загуба на топлоносител и нарушаване на отвеждането на топлината от активната зона на реактора, толерантното гориво трябва да поддържа целостта си достатъчно дълго време, без да възниква паро-циркониева реакция, която способства за отделянето на водород. Въвеждането на противоаварийното аварийно гориво е от ключово значение за извеждането на системната безопасност и надеждност на ядрената енергетика на качествено ново ниво.

Подробности на: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-218789

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари